CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Igor Dodon s-a întîlnit cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova. Aceste întrevederi au devenit deja tradiționale.

În cadrul dialogului părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la politica internă și externă a țării. Oficialii au discutat despre confruntarea dintre instituțiile statului – Președinție versus majoritatea parlamentară și Guvernul care sunt controlate de Partidul Democrat, în special, în contextul ultimelor tentative și provocări. Șeful statului a menționat că dacă aceste confruntări deschise vor continua în aceeași dinamică, provocări și tentative de a limita funcțiile președintelui, de a bloca inițiativele lui, totul poate finaliza cu proteste în masă, dar poate duce și la o destabilizare la nivel național.

Igor Dodon a reiterat poziția că eșecurile guvernării din ultimii ani dar și intențiile de a face pe plac unor sau altor actori din Occident nu sunt altceva decît acțiuni „de ochii lumii”, iar în realitate, provocări ordinare, realizate de Partidul Democrat și exponenții săi. Totodată, președintele a menționat că toate aceste manifestații, începînd cu tentativa de modificare a Constituției, provocările la adresa Rusiei, discursurile cu privire la eventuale conflicte pe Nistru, sunt, de facto, o agendă bine planificată pentru a incita spiritele, ceea ce în instanță finală poate duce la o destabilizare în țară.

Tot în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte legate de soluționarea diferendului transnistrean, pașii care urmează să-i întreprindă Republica Moldova în acest sens, agenda pentru întrevederea cu Vadim Krasnoselskii și chestiunile care urmează să fie soluționate în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, necesitatea continuării discuțiilor în formatul ”5+2”.

Părțile au discutat și despre pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, fiind pe aceeași undă cu tot corpul diplomatic, că aceste legi trebuie adoptate în formatul în care au fost elaborate de grupul de lucru, fără intervenția majorității parlamentare. Anume din acest considerent aceste legi au fost returnate Parlamentului, a precizat Igor Dodon.

La întrevedere a fost abordat și subiectul referendumului cu privire la demisia primarului Dorin Chirtoacă, șeful statului exprimîndu-și convingerea că acesta va avea loc pe data de 19 noiembrie iar în primăvara anului 2018 vor fi organizate alegeri anticipate în municipiul Chișinău, în rezultatul cărora locuitorii orașului vor putea să-și aleagă un primar care să-i reprezinte.

De asemenea, a fost trecută în revistă agenda vizitelor pe extern, dar și prioritățile imediate ale instituției prezidențiale.