CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Biografia domnului Igor Dodon, preşedinte al Republicii Moldova în anii 2016-2020

Domnul Igor Dodon s-a născut la 18 februarie 1975 în satul Sadova, Călărași. Absolvește Universitatea Agrară de Stat din Moldova, își continuă studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, apoi la Institutul Naţional de Management, în urma cărora obține titlul de doctor în ştiinţe economice.

Își începe activitatea de muncă în 2001 în calitate de preşedinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei”, membru al Consiliului de directori.  Până în 2005 deține funcțiile de președinte al Societății cu Răspundere Limitată „Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei”, membru al Comitetului de bursă, precum și de membru al Consiliului de experţi de pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Perioada următoare se remarcă printr-o evoluție ascendentă a carieriei, întrucât devine în 2005 viceministru al economiei și comerțului, iar, ulterior, până în 2008, preia funcția de ministru. În acest timp, este numit Guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova, funcție pe care o deține până în 2009.

Din 2006 până în 2009 deține calitatea de membru în diverse organizații internaționale, precum vicepreşedinte al Consiliului de coordonare a activităţii delegaţiilor Republicii Moldova în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU şi structurilor sale subsidiare, copreședinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, moldo-ucrainene, moldo-române, moldo-chineze, moldo-americane, membru al Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente.

La 5 aprilie 2009 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Până în 2011 activează în calitate de membru al Biroului Permanent al Parlamentului, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe din partea Partidului Comuniștilor.

În noiembrie 2011, în Parlament este creat grupul socialiștilor al cărui președinte a fost ales domnul Igor Dodon.

După alegerile din 30 noiembrie 2014, Igor Dodon își continuă activitatea politică în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor.

Domnul Igor Dodon desfășoară în această perioadă și o activitate obștească intensă, fiind fondator al mai multor asociații și fundații de binefacere, precum „Soluția” și „Din suflet”.

Pe 13 noiembrie 2016 este ales, prin vot direct, în funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Domnul Igor Dodon cunoaște limbile rusă, engleză, franceză.

Este căsătorit și are trei copii.