CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a participat la Festivalul ortodox „Un trandafir, o lumînare pentru Ștefan cel Mare”

Președintele Igor Dodon a participat la Festivalul ortodox „Un trandafir, o lumînare pentru Ștefan cel Mare”, aflat la cea de-a XV-a ediție. În acest an, Festivalul s-a desfășurat în localitatea Molovata, raionul Dubăsari, cu binecuvîntarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove.

Inițial, șeful statului a vizitat Biserica ”Sf. Ierarh Nicolae” din satul Oxentea, raionul Dubăsari, sat, în care acest eveniment s-a desfășurat în anul trecut. Atunci Președintele a făcut o donație sfântului locaș pentru efectuarea unor lucrări de reparație, iar astăzi dl. Dodon s-a familiarizat cu rezultatul final al acestora și a vorbit cu sătenii, dorindu-le credință și pace sufletească.

Festivitatea din satul Molovata a început cu oficierea unui Te-Deum în cinstea Sf. Ștefan cel Mare la Biserica cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, după care a urmat un Drum al Crucii alături de preoți, conducerea locală și toți cei prezenți la eveniment.

Împreună cu Garda de Onoare, Igor Dodon a depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare din localitate. 

Festivalul propriu-zis s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură, unde în rolul lui Ștefan cel Mare a evoluat artistul emerit al Republicii Moldova, Nicolae Darie. Tradițional a fost organizată o expoziție a meșterilor populari locali, dar și un concert cu participarea mai multor colective folclorice locale.

În cadrul festivalului, șeful statului a salutat organizarea unor astfel de evenimente ce au drept scop cunoașterea și promovarea istoriei neamului nostru moldovenesc.

Amintim, că prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, anul 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei, în scopul sporirii interesului societății față de istoria și cultura Moldovei, în semn de înaltă recunoștință a rolului Marelui Domnitor în istoria statului moldovenesc.