CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Prima Doamnă, Galina Dodon a acordat un interviu portalului de știri Tribuna.md

T: Doamna Dodon, ce s-a schimbat în viaţa Dvs. la modul practic de când aţi devenit Prima Doamnă a RM?

G.D.: A apărut senzația unei responsabilități enorme. Deși soțul este cel implicat în treburile statului, mi s-a transmis și mie o parte din răspunderea care îi revine. Ca soție de Președinte, simt că există mari așteptări, văd cît de grave sunt problemele din țară, care trebuie rezolvate, înțeleg că soțul are nevoie de o susținere morală în familie, de un cămin cald acasă.

Deci această funcție a soțului a adus în familie o anumită stare de încordare, încă ne acomodăm cu ea, încercăm să învățăm să trăim într-un nou ritm, oarecum mai în văzul publicului, or, eu nu am avut niciodată ambiția de a deveni o persoană publică și acest rol puțin mă jenează.

T: Pentru Dvs. postura în care sunteţi este o povară sau ceva ce presupune noi oportunităţi?

G.D.: Noua postură îmi permite să acord mai multă atenție și mai mult ajutor familiilor și mamelor cu mulți copii. Eu însămi, ca mamă a trei feciori, înțeleg prea bine cum e să te ocupi de creșterea și educația copiilor, și îmi pot da seama cît de greu le este familiilor nevoiașe și mamelor solitare. Iată de ce am profitat, într-un fel, de postura mea publică, pentru a mă implica în ajutorarea lor.

E un fel de oportunitate care împovărează, dar și oferă un sentiment de utilitate și de bucurie în urma sprijinului acordat.

T: Presa a scris despre mai multe acţiuni de caritate ale Dvs. Aveţi şi alte intenţii de acest gen pentru viitor?

G.D.: La începutul acestui an am creat Fundația de Binefacere „Din Suflet”, al cărei scop este să ofere suport familiilor social-vulnerabile cu mulți copii, persoanelor social-neprotejate.

De asemenea, contribuim la instruirea și afirmarea copiilor și a tinerilor în mai multe domenii, precum cel cultural, educaţional şi social. Suntem abia la început de cale, dar ecourile pozitive pe care deja le-am primit ne motivează să ne continuăm activitatea.

T: Aţi observat careva schimbări la Igor Dodon după ce a ajuns Preşedinte al RM în bine sau în rău?

G.D.: Bănuiesc că o asemenea funcție schimbă oamenii, dar încă nu știu cum și în ce direcție. Deocamdată nu am observat schimbări de atitudine, cel puțin nu în relațiile familiale și cu apropiații. Cred că are un psihic suficient de stabil ca să nu fie afectat de această funcție înaltă, așa cum știm că s-a întîmplat cu atîția alții în istorie.

T: Mulţi îl cunosc pe Igor Dodon ca demnitar de stat, ca politician. Dar cum este el ca om, ca tată, ca soţ?

G.D.: El este foarte atașat de familie, de părinți, de copii. Chiar fiind lider de partid, obișnuiam să plecăm la țară la sfîrșit de săptămînă, la părinții lui sau ai mei. O făcea și pentru copii, pentru a-i scoate la aer curat, în pădure, la pescuit. Acum are și mai puțin timp pentru asta, dar totuși profită de fiecare clipă liberă pentru a fi alături de noi.

T: Se zice că în spatele fiecărui bărbat puternic, de succes, stă o femeie puternică. Despre Dvs. se poate de spus că sunteţi femeia puternică din spatele lui Igor Dodon?

G.D.: Nu cred că termenul „puternic” e cel mai potrivit pentru a mă descrie. Eu sunt o familistă convinsă și în asta, presupun, constă impactul pozitiv pe care îl exercit asupra soțului. El știe că poate găsi acasă un refugiu și un mediu psihologic prielnic, inclusiv de reîncărcare energetică. Anume asta cred că îl face pe el să fie și mai puternic în spațiul politic.

T: Dacă aţi fi să daţi o caracteristică scurtă a lui Igor Dodon de când V-aţi cunoscut şi până în prezent, care ar fi aceasta?

G.D.: Responsabil și mereu preocupat de viața oamenilor, fie ei prieteni, rude, colegi, consăteni sau concetățeni. Este o fire social orientată. Are vocația activității publice, asta o pot spune cu toată certitudinea.

T: Ce părere aveţi despre politică, în general?

G.D.: Eu personal nu sunt aproape deloc interesată de politică. O consider domeniul celor care au vocație și pasiune pentru ea, pe mine însă nu m-a atras vreodată. Încerc să evit chestiunile politice.

T: Aveţi o amintire concretă plăcută despre politică?

G.D.: Ele sunt legate de comunicarea cu oamenii, la acele întâlniri publice la care am participat. Emoțiile și privirile lor m-au convins că ceea ce face soțul e util și e necesar pentru cetățeni. Am avut în acele clipe un sentiment de mîndrie pentru el, pentru realizările lui. Recunosc că mi-a fost plăcut să știu că are atîția susținători și atîta lume își pune speranța în deciziile și acțiunile lui.

T: Dar o amintire despre politică mai puţin plăcută aveţi?

G.D.: Serile, multe la număr, când soțul venea târziu din cauza activităților sale de partid, mi-au creat adeseori impresii negative despre politică. Am considerat-o și o consider un mare consumator de timp, nervi și energie. Dar, ca soție de lider politic, m-am împăcat cu această realitate. O văd și ca un sacrificiu din partea soțului, dar care e compensat de efectele pozitive ale activității lui politice.

T: V-aţi dori ca fiii Dvs. să-i calce pe urme tatălui lor şi să devină politicieni?

G.D.: Le doresc să-și găsească în mod independent calea în viață. Noi nu știm cum va fi viitorul, ce profesii vor fi solicitate în deceniile care vin. Să-i lăsăm deci pe ei să-și aleagă ocupația profesională, conform vocației pe care o vor resimți la timpul potrivit.

T: Ce planuri de viitor aveţi?

G.D.: Să-mi cresc copii, să-mi cultiv familia și să fiu un sprijin de nădejde pentru soțul meu, pentru că știu că urmează ani dificili, în care va trebui să ducă la bun sfîrșit, la o bună realizare tot ceea ce-și propune.