CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Deschiderea Ambasadelor la Chișinău și Tokyo, un nou impuls pentru relațiile moldo-nipone

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti l-a primit, astăzi, 7 septembrie a.c., la Reședința de Stat, pe domnul Motome Takisawa, Vice-ministru Parlamentar pentru Afaceri Externe al Japoniei, aflat la Chișinău cu prilejul inaugurării Ambasadei Japoniei.

În cadrul întrevederii, au fost discutate aspecte ale relațiilor moldo-nipone, în contextul inaugurării misiunilor diplomatice la Chișinău și Tokyo, care vor avea rolul de a impulsiona contactele la nivel înalt şi agenda de cooperare sectorială bilaterală.

Șeful statului a salutat stadiul eficient al relațiilor moldo-nipone și a subliniat necesitatea impulsionării schimburilor comerciale, precum și interesul Republicii Moldova de a atrage investiții nipone.

De asemenea, domnul Președinte a remarcat asistența consistentă oferită de Japonia pentru implementarea proiectelor din domeniul agroindustrial, educaţie şi sănătate și a pledat pentru extinderea finanțării în ariile de interes comun, accentuând că dinamizarea relațiilor cu Japonia este una din prioritățile politicii externe a Republicii Moldova.

La rândul său, domnul Takisawa a menționat că țara sa este deschisă pentru extinderea proiectelor lansate în Republica Moldova, precum și pentru investițiile cu capital nipon. „În Republica Moldova a fost înființată, deja, o întreprindere japoneză, care oferă peste 800 de locuri de muncă. Japonia intenționează să lărgească spectrul investițional în Republica Moldova”, a menționat Vice-ministrul Parlamentar pentru Afaceri Externe al Japoniei.

Japonia este al treilea donator al Republicii Moldova (după SUA şi UE). Până în 2016, Japonia a oferit Republicii Moldova, asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de peste 92 de milioane de dolari SUA şi asistenţă creditară de peste 108 milioane de dolari SUA.