CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul președintelui Nicolae Timofti la întâlnirea cu cabinetul de miniștri în exercițiu

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevede cu cabinetul de miniștri în exercițiu. Cu această ocazie, șeful statului a ținut un discurs.

Domnilor miniștri,

Cunoașteți deja că astăzi, urmare a demisiei domnului Chiril Gaburici din funcția de prim-ministru, am desemnat-o pe doamna Natalia Gherman în calitate de prim-ministru interimar.

Îi mulțumesc doamnei Gherman pentru faptul că a acceptat această sarcină provizorie de mare răspundere.

Începând de astăzi și până la formarea unui nou Guvern, Cabinetul de miniștri va funcționa în condițiile articolului 103 din Constituție, urmând să îndeplinească numai funcţii de administrare a treburilor publice.

Aveți în față, domnilor miniștri, o perioadă extrem de responsabilă, pe care vă rog să o tratați cu toată seriozitatea cuvenită.

Starea de lucruri în instituțiile pe care le cârmuiți trebuie menținută într-o condiție adecvată, care să nu lase loc pentru neliniște.

Oamenii așteaptă din partea organului executiv decizii și acțiuni care să le ajute să-și desfășoare cu bine activitățile cotidiene.

Plățile și încasările curente, ordinea publică, securitatea țării și a cetățenilor, procesele economice și diplomatice, și altele, nu mai puțin importante, urmează să fie asigurate de o manieră responsabilă și promptă.

Avem în derulare proiecte sociale și economice cu impact direct asupra vieții populației, angajamente asumate în fața cetățenilor și partenerilor internaționali, pe care trebuie să le onorăm precizie și cu cinste.

Sper ca această perioadă de interimat să nu dureze prea mult.

Imediat după turul doi al alegerilor locale voi invita grupurile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Este important ca procedurile prevăzute de Constituție, de la consultări până la formarea unui nou Guvern, să se încadreze într-un interval cât mai scurt, astfel încât Republica Moldova să aibă un Executiv cu depline împuterniciri cât mai curând.

Lansez pe această cale un îndemn în adresa partidelor parlamentare pentru a se concentra asupra acestui obiectiv de prioritate absolută.

Vă urez succes pentru perioada imediat următoare, asigurându-vă în final de toată deschiderea și susținerea mea și a instituției prezidențiale.

Vă mulțumesc.