CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon l-a desemnat pe Ion Chicu candidat pentru funcția de Prim-ministru

Șeful statului a susținut un briefing în cadrul căruia a comunicat decizia oficială pe care a luat-o după consultările de astăzi cu fracțiunile parlamentare. Președintele țării a menționat următoarele:

„Am constatat că PSRM și ACUM sunt în imposibilitatea de a propune un prim-ministru comun, PD nu dorește să facă alianță cu nici unul din cele două partide, iar Partidul Șor vrea anticipate.

În calitate de Președinte al Republicii Moldova, am datoria, mandatul cetățenilor și cel constituțional de a veni cu soluții pentru a scoate țara din blocajul generat de Blocul ACUM.

Am decis să înaintez Parlamentului propunerea mea pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Menționez că înainte de briefing am semnat decretul privind desemnarea candidatului, domnului Ion Chicu, pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni.

În mod special, am optat pentru un asemenea profesionist pentru a spori șansele acestuia și a guvernului propus să obțină majoritatea voturilor deputaților și să demareze cît mai urgent activitatea.

Conform legislației, Ion Chicu are la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta echipa și programul, dar îl încurajez să facă acest lucru într-un termen cît mai restrîns.

În cazul în care prim-ministru propus de mine nu va acumula majoritatea voturilor, cel mai probabil, se va ajunge la alegeri anticipate, iar cei care au provocat această criză și o mențin în continuare, urmează să răspundă în fața cetățenilor pentru banii care vor fi cheltuiți, dar și pentru haosul pe care l-au generat în țară.”


Menționăm că Ion Chicu are vîrsta 47 de ani, studii superioare în domeniul economic, ASEM.

Are experiență academică, activînd primii ani după absolvirea facultății la Catedra de Micro și Macroeconomie a ASEM. Apoi, pînă în 2005, a activat în sectorul privat.

În anul 2005 a ocupat funcția de Șef al Departamentului Reforme Structurale la Ministerul Economiei și Comerțului, activînd în echipa Dlui Igor Dodon, care pe atunci ocupa funcția de vice-ministru.

În perioada 2006-2008 a fost vice-ministru al finanțelor, iar în perioada 2008-2009 a fost Consilier pe probleme economie și de politică externă al Prim-ministrului Zinaida Greceanîi.

În perioada 2010-2017 a activat în mai multe proiecte în domeniul finanțelor publice, inclusiv în cadrul Băncii Mondiale, fiind implicat în reforma Managementului Finanțelor Publice în mai multe țări din regiunea Europa și Asia Centrală. Tot în această perioadă a ocupat funcția de Președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF ”Nicolae Testemițanu”.

În ianuarie 2018 a devenit Secretar General al Ministerului Finanțelor, iar din decembrie 2018 pînă iunie 2019, a ocupat funcția de ministru. În această perioadă a elaborat și implementat mai multe inițiative menite să consolideze finanțele publice ale țării, să sporească competitivitatea economiei țării, unele proiecte cu caracter social.

Din iulie 2019 și pînă în prezent ocupă funcția de Consilier al Președintelui țării.

Este căsătorit și are trei copii. Posedă limbile rusă și engleză. Nu este membru al vreunui partid politic.