CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu ministrul Ion Perju

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare comercial-economică, Ion Perju care l-a informat despre rezultatele recentei sale vizite la Moscova, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu omologul său rus, co-președintele Comisiei moldo-ruse, Dmitrii Patrușev.

Potrivit lui Ion Perju, în urma discuțiilor cu oficialul rus s-a ajuns la cîteva înțelegeri importante.

Astfel, în Moldova deja au ajuns 16 000 de autorizații de transport pentru anul viitor, iar în caz de necesitate, numărul acestora ar putea fi majorat.

Începînd cu anul viitor lista exportatorilor de fructe și legume pe piața rusă va fi extinsă de la 130 la peste 350 de companii moldovenești.

S-a convenit extinderea, de la 1 ianuarie 2020, a listei categoriilor de mărfuri care sunt exportate pe piața rusă fără taxe vamale pentru încă 5 categorii de produse: carnea de bovină, semințe de floarea soarelui, zahăr, spirt etilic și mobilă. Menționăm că pînă în prezent au fost excluse taxele de export pentru cinci categorii: 1.legume; 2.mere, pere și gutui proaspete; 3. caise, cireșe, vișine; 4.legume conservate; 5. vinuri.

Totodată, Ion Perju a comunicat că a solicitat responsabililor de la ”Rosspotrebnadzor” să inspecteze suplimentar 33 de companii vinicole și patru companii de conserve în vederea acordării acestora a accesului pe piața rusă.

Igor Dodon a apreciat rezultatele obținute de către Ion Perju, menționînd că în cursul vizitei pe care o va întreprinde la Moscova în săptămîna curentă, va avea întrevederi cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și reprezentantul special al Preșidentelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, vice-premierul Dmitri Kozak, pentru a continua dialogul.