CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Igor Dodon a participat la conferința internațională „Capitalismul financiar și alternativele acestuia pentru secolul XXI. Contribuții la a 4-a Teorie Economică”

Șeful statului și-a exprimat recunoștința inițiatorilor acestei platforme de dialog internațional, pentru faptul că prin asemenea evenimente sporesc prestigiul intelectual al țării noastre pe plan extern. La forum au participat oameni de valoare din Federația Rusă, Italia, Germania, Grecia, Franța, România, Bulgaria ș.a.

Igor Dodon a menționat că tema conferinței a fost una de importanță pentru toate popoarele lumii. De la capitalismul clasic, bazat pe etica muncii, pe responsabilitatea socială și pe principiul proximității, pînă la modelul diametral opus din ultimele decenii. Mondializarea a permis o concentrare de capital fără precedent în istorie, producînd dezechilibre economice catastrofale între țări și regiuni, dar și între păturile sociale din „Vestul bogat” de altădată.

Președintele a reiterat că Moldova este o țară neutră, situată într-o zonă de o maximă sensibilitate geopolitică sau, așa cum afirmă unii, într-un spațiu de fractură, de tensiune între Est și Vest. În acest sens, Igor Dodon a subliniat că noi tindem ca statul nostru trebuie  să devină un factor de echilibru geopolitic, de convergență, de confluență între cele două părți ale continentului nostru, care încă mai rămîne divizat pe niște motive artificiale. Moldova poate și trebuie să-și afirme din plin vocația de punte între Occident și Orient.

În acest context, președintele a subliniat că societatea moldovenească este una divizată pe criterii geopolitice, istorice și etnolingvistice. Însă, dacă preferințele noastre de ordin ideologic sau cultural ne divizează, atunci naționalismul economic reprezintă factorul fundamental de unitate națională, o platformă largă, comună, în cadrul căreia trebuie să se regăsească toți patrioții țării noastre.

Șeful statului i-a asigurat atît pe oaspeți cît și pe organizatorii acestui forum că susține și încurajează astfel de lecții publice, mese rotunde, lansări de carte sau alte evenimente de acest gen, care vin întru fortificarea schimbului reciproc de idei, gînduri și viziuni.

vezi discursul