CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Moldovei a solicitat președintelui ”Gazprom” o reducere de 10-15% pentru gazul livrat Moldovei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom”, Alexei Miller.

În cadrul dialogului, părțile au abordat subiecte privind cooperarea dintre Moldova şi Rusia în domeniul energetic. Igor Dodon a menționat că în prezent, relațiile dintre ”Gazprom” și Republica Moldova sînt stabilite în baza contractului semnat de ex-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi, în 2006, valabil pînă în anul 2019. Costul gazelor naturale pentru Moldova este reglementat de o formulă specială, conform căreia Moldova plătește în prezent aproximativ 175 dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale față de alți ani, cînd țara noastră achita aproape 400 de dolari pentru același volum de gaze naturale. ”În pofida faptului că pe parcursul a cîțiva ani prețul pentru gazele livrate Moldovei a scăzut de peste două ori, populația plătește circa 380 de dolari pentru o mie de metri cubi. Respectiv, trebuie micșorat prețul la gaze și pentru consumatorul final”, consideră președintele țării.

Ținînd cont de faptul că Moldova a depus o cerere de obținere a statutului de observator în UEEA, aprobată de toți membrii acestei structuri, Igor Dodon a solicitat șefului ”Gazprom” o reducere a prețului pentru gazul livrat Moldovei cu 10-15% suplimentar. ”În viitor, tindem să obținem un preț care ar fi la nivelul țărilor membre ale UEEA , ceea ce va conduce la ieftinirea în lanț a tuturor produselor și serviciilor în țara noastră”, a menționat șeful statului. 

În finalul întrevederii președintele Igor Dodon l-a felicitat pe Alexei Miller cu prilejul sărbătorilor de iarnă, dorindu-i sănătate și noi realizări în anul care vine.