CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Estoniei, doamna Keit Pentus-Rosimannus

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 29 aprilie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu ministrul de Externe al Estoniei, doamna Keit Pentus-Rosimannus.

Șeful statului a apreciat calitatea relațiilor dintre Republica Moldova și Estonia, determinate de susținerea autorităților de la Tallinn a demersului de integrare europeană a țării noastre.

Președintele Nicolae Timofti a declarat că succesele Estoniei în perioada de după a aderare în 2004 la Uniunea Europeană demonstrează avantajele integrării în spațiul comunitar și, totodată, reprezintă un exemplu demn de urmat pentru poporul Republicii Moldova.

Șeful statului a salutat desfășurarea Forumului moldo-estonian al oamenilor de afaceri, preconizat pentru 20 mai a.c., la Tallinn.

Ministrul de Externe al Estoniei, Keit Pentus-Rosimannus, a reiterat angajamentul țării sale de a acorda autorităților de la Chișinău asistența necesară pentru modernizarea societății. În acest scop în 2015 Guvernul estonian a alocat 950 de mii de euro pentru finanțarea unor proiectele derulate în Republica Moldova în domeniile e-guvernării, ocrotirii sănătăţii și dezvoltării rurale.

În cadrul discuțiilor, părțile au abordat subiecte legate de implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, precum și agenda Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în perioada 21-22 mai a.c.

Oficialul estonian a declarat că în pofida impopularității reformelor, schimbările sunt absolut necesare pentru ameliorarea nivelului de trai al cetățenilor. Doamna Keit Pentus-Rosimannus a subliniat importanța reformei sistemului judecătoresc și administrației publice locale.

Ministrul de Externe al Estoniei a opinat că drept urmare a succeselor obținute în domeniul tehnologiilor informaționale, Republica Moldova ar putea deveni o destinație atractivă în domeniul IT în această regiune.

La întrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, și ambasadorul Estoniei în Republica Moldova, Sulev Kannike.