CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu președintele Republicii Austria, Heinz Fischer

Președintele Republicii Austria, Heinz Fischer, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 16-17 noiembrie a.c., la invitația președintelui Nicolae Timofti.

Astăzi, la Reședința de stat, președintele Republicii Austria, Heinz Fischer, a fost întâmpinat în cadrul unei ceremonii oficiale de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale cu participarea membrilor celor două delegații. (video: https://www.youtube.com/watch?v=MO91GIfOvrg&feature=youtu.be)

În cadrul întrevederii, președintele Nicolae Timofti a apreciat drept excelente relațiile moldo-austriece și a mulțumit autorităților de la Viena pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Șeful statului a menționat evoluția substanțială în ultimul an a schimburilor comerciale dintre țările noastre și a salutat activitatea în Republica Moldova a companiilor austriece, în special în domeniul bancar, al asigurărilor și construcțiilor. Nicolae Timofti a declarat că cetățenii s-au convins de avantajele implementării standardelor europene în urma exploatării drumurilor naționale, renovate de compania austriacă „Strabag”.

Președintele Republicii Austria, Heinz Fischer, a salutat progresele realizate de autoritățile de la Chișinău pe calea reformelor și consolidării instituțiilor democratice. Șeful statului austriac și-a exprimat convingerea că scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a.c. va confirma faptul că  Republica Moldova reprezintă o democrației autentică.

Heinz Fischer și-a exprimat convingerea că desfășurarea, astăzi, la Chișinău, a Forului moldo-austriac al oamenilor de afaceri va contribui la impulsionarea relațiilor economice bilaterale.

Președintele Austriei a salutat ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de asociere dintre Republica Moldova și UE și a precizat că și Parlamentul de la Viena îl va ratifica cât de curând.

Nicolae Timofti și Heinz Fischer au discutat și despre degradarea climatului de securitate din regiune în urma evoluțiilor din Ucraina. Părțile au căzut de acord asupra faptului că Ucraina are dreptul de a-și alege viitorul fără ingerințe externe, iar opțiunea de integrare europeană a țărilor din Parteneriatul Estic nu poartă atingere intereselor Rusiei.

În urma convorbirilor oficiale, cei doi șefi de stat au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia președintele Republicii Moldova a făcut următoarea declarație de presă: (video: https://www.youtube.com/watch?v=BmchUBz6Cpc&feature=youtu.be)

„Excelență, domnule președinte Heinz Fischer,

Doamnelor și domnilor,

Îl salut cu căldură la Chișinău pe unul dintre prietenii Republicii Moldova, domnul Heinz Fischer, președintele Austriei.

Vreau să-i mulțumesc pentru că a răspuns cu amabilitate invitației de vizita Republica Moldova, într-o perioadă extrem de importantă și responsabilă pentru țara noastră. Este prima vizită în Republica Moldova a unui președinte austriac.

Vizita Domniei sale are loc cu două săptămâni înaintea votului de pe 30 noiembrie, când cetățenii vor decide soarta de mai departe a țării.

Acum câteva zile, Parlamentul European ne-a dat un puternic semnal de încurajare, prin ratificarea Acordului de Asociere și oferirea perspectivei de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

Prietenii europeni, printre care și domnul Fischer, ne arată, așadar, că nu există altă cale de dezvoltare pentru țara noastră decât calea europeană. Suntem în acest punct de dezvoltare și datorită faptului că o țară precum Austria a crezut în noi și ne-a sprijinit în momentele decisive.

Avem cu Austria relații excelente, politice și economice. I-am mulțumit președintelui Fischer pentru asistenţa tehnică şi cea de caritate, pe care ne-o acordă țara sa. Președintele Fischer a vizitat ieri stabilimentele fundaţiei austriece de binefacere „Concordia” din localităţile Pârâta şi Dubăsarii Vechi.

Îmi exprim recunoștința pentru aceste acțiuni de caritate și pentru oamenii mărinimoși care le desfășoară.

Austria este unul din cei mai importanţi investitori străini în Republica Moldova. Apreciem acest lucru şi promitem că vom susţine în continuare întreprinderile austriece care desfășoară afaceri în Republica Moldova.

Apreciem înalt sprijinul pe care ni-l acordă Austria în parcursul nostru european.

Săptămâna trecută m-am întâlnit la Chișinău cu noul Comisar european Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile de Aderare, austriacul Johannes Hahn. Sunt convins că în următorii ani, prin eforturi conjugate, vom apropia și mai mult Republica Moldova de standardele europene și vom înainta către obiectivul nostru primar: aderarea la Uniunea Europeană.

Intenționăm să depunem o cerere de aderare la Uniunea Europeană în anul 2015.

Acordarea Republicii Moldova de către Uniunea Europeană a statutului  de stat candidat la aderare va fi în măsură să impulsioneze politicile integraționiste, să contribuie la modernizarea instituțiilor publice și, nu în ultimul rând, să plaseze Republicii Moldova într-un spațiu convențional de securitate, la adăpost de provocările care se înregistrează în regiune.

Domnule președinte Fischer, fiți binevenit în țara noastră. Poporul Republicii Moldova va ști să fie recunoscător poporului austriac pentru solidaritatea pe care o arată țării noastre.

Vă mulțumesc”.

Solicitat de ziariști să comenteze rezultatele alegerilor prezidențiale din România, Nicolae Timofti l-a felicitat pe președintele ales, Klaus Iohannis, cu ocazia victoriei la scrutin. „Indiferent cine câştigă în România, eu ştiu că preşedintele ales va susţine relaţiile de prietenie cu Republica Moldova și parcursul european al țării noastre'', a conchis şeful statului.

Întrebat despre alegerile parlamentare din 30 noiembrie a. c., președintele Nicolae Timofti a reconfirmat sprijinul său pentru partidele care optează pentru dezvoltarea europeană a Republicii Moldova, exprimându-și speranța că cetățenii s-au convins de avantajele parcursului european al țării.

„Doresc ca Republica Moldova să aibă relații bune și cu Rusia. I-am spus și președintelui Vladimir Putin, la reuniunea de la Minsk, că dacă Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, dorim să păstrăm și pe viitor relații bune cu Rusia, la fel cum țara sa are relații de colaborare cu Germania sau Franța”, a precizat Nicolae Timofti.

Președintele Heinz Fischer a declarat că Austria respectă decizia Republicii Moldova de a solicita în 2015 statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, deoarece politica de apropiere de Europa este în interesul țării noastre.

Heinz Fischer a anunțat disponibilitatea autorităților austriece de a contribui la combaterea corupției în Republica Moldova prin transmiterea expertizei necesare din partea Academiei Anticorupției de la Viena, precum și prin semnarea unor acorduri de colaborare dintre Ministerele Justiției celor două state.