Președintele Nicolae Timofti a semnat necrologul în memoria regizorului de teatru Titus Jucov

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi, 19 noiembrie a.c, alături de președintele Parlamentului, Igor Corman, prim-ministrul Iurie Leancă, precum și alți demnitari și oameni de cultură, necrologul în memoria regizorului de teatru Titus Jucov, care s-a stins din viață pe 17 noiembrie a.c., la vârsta de 63 de ani. 

Vă prezentăm textul necrologului:

„La 17 noiembrie, curent, o pierdere incomensurabilă marchează lumea teatrului - s-a stins din viaţă, la vârsta de 63 de ani, renumitul regizor şi director de teatru Titus Jucov, Maestru în Artă, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului de Onoare, Membru al Uniunii Teatrale din Moldova, Membru al Colegiului Ministerului Culturii, vicepreşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova. şef al catedrei arta actorului a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Preşedintele Centrului Naţional UNIMA din Moldova.

Un mare artist, om deosebit cu har dumnezeiesc, a montat zeci de spectacole, atât în Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” cât şi pe alte scene din ţară şi străinătate. A fost un adevărat magician care a creat prin teatru povestea noastră a tuturora, om de o verticalitate deosebită, promotor al valorilor naţionale şi universale. Pedagog distins, a educat generaţii de actori pentru teatrul de marionete, impunându-se ca o persoană publică echilibrată, onestă şi profund înţeleaptă.

A reuşit în cei 34 de ani, cât s-a aflat la conducerea instituţiei, să facă din Teatrul „Licurici” un mare teatru naţional pentru cei mici. A cucerit cu teatrul său mai multe trofee şi premii la festivaluri naţionale şi internaţionale, creând din „Licurici” un brand al Republicii Moldova.

A realizat montări pe scenele teatrelor de păpuşi din Târgu-Mureş, Craiova, Arad - România, Sankt-Petersburg şi Moscova, Federaţia Rusă.

Vor rămâne în memoria teatrală spectacole ca Răţuşca cea urâta de Andersen, Harap Alb după Ion Creangă, Planeta de rouă de Grigore Vieru, Făt Frumos din lacrimă după Mihai Eminescu, Pinocchio de G. Collodi; Salut, copilărie de L. Sobietsky, Aventurile lui Căstănel de Gh. Urschi, Cu oalele sparte de A.S. Puşkin, Zborul lebedelor de H. C. Andersen, Norişor de V. Sinachevici, Fata babei şi Fata moşneagului de I. Creangă, Oltea de Andrei Strâmbeanu, montat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu - creaţii de reper al marilor realizări scenice de la noi.

Titus Jucov s-a născut la 28 septembrie 1950, în comuna Cobani, r-l Glodeni. După absolvirea şcolii din localitate, şi-a continuat studiile la Institutul de Stat al Culturii din Moscova, Facultatea de Regie (1967-1971). A debutat ca regizor cu spectacolul de licență „Tribunalul”, la Teatrul National de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți. În perioada 1979–1989 a fost prim-regizor la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, iar din 1989, director artistic şi  din 1991 - director al aceleiaşi instituţii.

Clipe de regret şi tristeţe la pierderea unui mare om de cultură, animator al vieţii teatrale,  Titus Jucov, Omul care a trăit dăruind clipe de revelaţie zecilor de generaţii de copii, care a văzut lumea prin ochii copiilor, făcând-o cu fiecare realizare tot mai bună şi mai frumoasă.  Oamenii de cultură, publicul larg sunt profund îndureraţi de această pierdere enormă pentru teatrul naţional.

Fie-i ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-l odihnească în pace. 

Nicolae Timofti, preşedinte al Republicii Moldova

 Igor Corman, preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

 Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova

 Monica Babuc, ministrul Culturii

Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale

Victoria Melnic, rectorul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice