CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti salută deschiderea unui birou de legătură NATO la Chișinău

Semnarea, la Bruxelles, a Acordului ce prevede deschiderea la Chișinău a biroului de legătură NATO constituie un pas important, oportun și semnificativ în contextul modernizării politice a statului nostru și în relațiile noastre cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cu menţinerea statutului de neutralitate al ţării.

Relațiile dintre Republica Moldova și NATO au devenit o confirmare a democratizării societății, dar și a aspirațiilor noastre pentru deschidere și modernizare. 

Un decret cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării unui Acord între Moldova şi NATO l-am semnat încă la 27 iulie 2016. Acum, sunt mândru de faptul că Biroul de legătură NATO, la Chișinău, este oficializat în perioada mandatului meu. Evenimentul confirmă reușita noastră de consolidare a  elanului  european și pro-occidental al Republicii Moldova.

Celor care încearcă să manipuleze opinia publică prin invocarea încălcării statului de neutralitate, aș vrea să le reamintesc că acesta va fi un birou civil, nu o bază militară, care va facilita identificarea domeniilor în care Republica Moldova necesită asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate.

Mai mult, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că „NATO respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova”.

Cert este că nimic nu afectează acum mai mult neutralitatea statului nostru decât armata Federației Ruse staționată pe teritoriu Republicii Moldova, contrar voinței noastre.

Sunt încrezător că deputații din Parlamentul Republicii Moldova vor ratifica în scurt timp Acordul și vor încuraja implementarea reformelor europene în continuare.