CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Ministrul de Stat pentru politica comercială a Marii Britanii

În cadrul vizitei de lucru la Londra, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ministrul de Stat pentru politica comercială a Marii Britanii, George Hollingbery.

În cadrul dialogului, șeful statului a reiterat importanța cooperării Republicii Moldova cu Regatul Unit. ”Pe parcursul a 26 de ani, după stabilirea relațiilor diplomatice, țările noastre au semnat 15 acorduri bilaterale în diverse domenii”, a menționat Igor Dodon.

În context, Președintele Moldovei a specificat că relațiile comercial-economice dintre țările noastre se dezvoltă dinamic. ”Marea Britanie se regăsește printre 5 cei mai mari importatori ai mărfurilor moldovenești și printre cele 4 țări UE cu care Moldova are soldul pozitiv în comerț. În 2017, volumul exporturilor în Regatul Unit a constituit 136 milioane de dolari, în timp ce în 2016 - 114 milioane. Totodată, importurile s-au micșorat de la 62 milioane în 2016 pînă la 57 milioane în 2017” – a declarat șeful statului.

De asemnea, Igor Dodon a menționat faptul că o componentă esențială a relațiilor bilaterale ține de prezența unei comunități moldovenești semnificative în Marea Britanie – peste 35 mii de cetățeni ai RM. Totodată, șeful statului a mai spus că Marea Britanie rămîne atractivă pentru studenții din Moldova, inclusiv datorită programului Chevening.

În cadrul discuției cu dl. Hollingbery, Igor Dodon a subliniat necesitatea respectării unui echilibru în politica externă a Republicii Moldova. De asemenea, Președintele statului a ținut să comunice partenerilor noștri britanici că Moldova intenționează să construiască relații reciproc avantajoase cu diferiți actori internaționali, fără ca să se implice în jocurile geopolitice ale altora.