CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Turcia

În cadrul vizitei oficiale în Republica Turcia, după ceremonia oficială de întîmpinare care s-a desfășurat la Palatul Prezidențial, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere tete-a-tete cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

În cursul dialogului, Președintele Moldovei a apreciat nivelul avansat al relațiilor bilaterale stabilite între țările noastre. Igor Dodon a menționat că această vizită oficială este una istorică deoarece alături de Președintele țării participă și prim-ministru, fapt care denotă importanța acordată parteneriatului moldo-turc.

De asemenea, șeful statului a reiterat faptul că în cadrul vizitei are loc prima ședință a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, care demonstrează soliditatea raporturilor bilaterale și confirmă voința ambelor părți pentru consolidarea dialogului politic moldo-turc.

Oficialii au constatat cu satisfacție caracterul ascendent al relațiilor de colaborare moldo-turce în domeniul economic. „Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2019, volumul comerțului bilateral a crescut cu 136 mln. dolari SUA (sau circa 40%) comparativ cu perioada similară din anul 2018. Exporturile mărfurilor din Moldova pe piața turcă s-au majorat cu 87 mln. dolari SUA, ceea ce constituie o creștere de 2,2 ori, în comparație cu perioada analogică a anului precedent. Ponderea exporturilor din Moldova către Turcia în totalul exporturilor către alte țări s-a dublat, crescînd de la 3,23% la 6,91%”, a specificat Igor Dodon.

Președintele Republicii Moldova a adus mulțumiri părții turcești pentru asistența financiară şi tehnică acordată țării noastre prin intermediul Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), care pe parcursul ultimilor ani a alocat peste 33 mln. dolari SUA pentru implementarea mai multor proiecte în țara noastră, în special în Autonomia Găgăuză. Astfel, șeful statului a specificat că Republica Moldova mizează pe extinderea proiectelor investiționale prin intermediul Agenției TIKA pe întreg teritoriul țării.

Totodată, Igor Dodon a pledat pentru valorificarea la justa valoare a potențialului de colaborare în astfel de domenii precum: comercial-economic, investițional, protecția consumătorilor, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, energetic, transport, planificarea urbană și teritorială, agricol și protecția mediului, turism ș.a.

Șeful statului a încurajat participarea companiilor turcești în proiectele investiționale de amploare pe care conducerea Moldovei planifică să le realizeze pe parcursul anului viitor în domeniul modernizării infrastructurii drumurilor.

Președintele Republicii Moldova a exprimat gratitudine părții turce pentru asistența acordată țării noastre în domeniul social, cultural, umanitar, exprimîndu-și speranța că domnul Erdogan va putea participa la unul din evenimentele de dare în exploatare a unui obiect de menire socială, realizat de partenerii turci, care va avea loc pe parcursul anului 2020.