CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere de lucru cu Preşedintele Franţei

În ultima zi a summit-ului Francofoniei, care-şi ţine lucrările la Erevan, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. În cadrul discuției, părțile au abordat o gamă largă de chestiuni cu privire la relaţiile bilaterale.
 
Astfel, șeful statului nostru a remarcat faptul că Franţa, fiind una din „locomotivele” Uniunii Europene, rămîne a fi unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în Europa.
 
Totodată, Igor Dodon, a subliniat că, în cei 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dialogul dintre ţările noastre a cunoscut o dezvoltare dinamică practic în toate domeniile: politică, economie, comerţ, cultură, educaţie, etc.
 
”Relațiile comerciale dintre Moldova şi Franţa înregistrează o creştere stabilă: în perioada ianuarie-iunie, 2018, volumul exporturilor spre Franţa a crescut de 1,7 ori comparativ cu perioada similară a anului precedent. Importurile din această ţară, în perioada de referinţă, s-au majorat cu 60%. În Moldova, activează 225 de companii cu capital francez”, a declarat Președintele RM.
 
De asemenea, Igor Dodon a menționat ascensiunea dialogului în domeniul culturii şi educaţiei, în care rolul principal îl joacă Alianţa Franceză din Moldova. ”Programele promovate de această organizaţie oferă studenţilor moldoveni posibilitatea de a face studii în Franţa.
 
Totodată, în dialogul dintre ţările noastre un rol important îi revine și diasporei moldovenești din Franţa”, a mai specificat șeful statului.
 
Cît priveşte politica externă a Republicii Moldova, Președintele Igor Dodon a subliniat, în mod special, că ţara noastră tinde să dezvolte relaţii echilibrate şi reciproc avantajoase cu partenerii atît din Vest, cît şi din Est. Totodată, Igor Dodon a declarat că vom menține și consolida principiul constituțional de neutralitate permanentă a Moldovei.
 
În context, Președintele Moldovei a discutat cu Președintele Franţei perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. În special, partea moldovenească a propus părții franceze să participe mai activ la consultările pe marginea acestei probleme alături de Germania, Rusia și alți actori externi, participanți ai formatului oficial recunoscut, 5+2.
 
”Consider că implicarea Parisului, inclusiv în cadrul politicii Uniunii Europene, va oferi un nou impuls procesului de reglementare, ceea ce, într-un final, va contribui la identificarea unei soluţii eficiente care va marca primul succes pașnic și diplomatic din ultimele decenii, în rezolvarea conflictelor „îngheţate” din spaţiul post-sovietic și în general din spațiul OSCE”, a declarat Președintele RM.
 
În finalul întrevederii, Igor Dodon a exprimat gratitudine președintelui Franței pentru invitația de a participa la Forumul Păcii, care va avea loc, în noiembrie anul curent, la Paris.