CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a participat la adunarea solemnă cu prilejul marcării a 25 ani de la crearea UTA Găgăuzia

Alături de conducerea de vîrf a țării, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la adunarea solemnă consacrată celor 25 de ani de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri).

În cadrul discursului pe care l-a rostit cu acest prilej, șeful statului a menționat că Crearea Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia a corespuns intereselor dezvoltării tînărului nostru stat, care se afla la etapa formării sale și a fost realizată într-o strînsă cooperare dintre autoritățile centrale și autoritățile autonomiei găgăuze. Igor Dodon a subliniat că acest fapt a fost un exemplu pentru alte țări din lume cum poate fi soluționat un conflict etno-politic pe cale pașnică și în interesul întregului stat.

„Cu siguranță, și în continuare, prin eforturi conjugate, vom avea grijă să consolidăm statutul juridic al autonomiei găgăuze în baza standardelor europene și mondiale moderne”, a remarcat Președintele țării.

Șeful statului ținut să sublinieze că grupul de lucru comun, în componență actualizată recent, și-a reluat activitatea în Parlamentul Republicii Moldova și a dat asigurări că pachetul de legi pentru Găgăuzia va fi promulgat doar după ce se va ajunge la un consens dintre toate părțile implicate.

De asemenea, Igor Dodon și-a exprimat satisfacția că, pentru prima dată de la obținerea independenței țării noastre, originari din Găgăuzia sunt pe larg reprezentați la nivel de Guvern, în Parlament și în alte funcții de conducere.

Președintele Republicii Moldova a salutat faptul că în pofida tuturor problemelor și dificultăților, Autonomia Găgăuză se dezvoltă cu succes și capătă contururi moderne. În acest context, Igor Dodon a declarat că conducerea Moldovei, atît astăzi, cît și pe viitor, va acorda o atenție deosebită locuitorilor Găgăuziei, va susține dezvoltarea economică a regiunii și diversitatea ei culturală.

Textul integral al discursului șefului statului și imaginile video le puteți vedea accesînd link-urile de mai jos:

http://www.presedinte.md/rom/discursuri/discursul-presedintelui-republicii-moldova-igor-dodon-la-adunarea-solemna-consacrata-crearii-unitatii-teritoriale-autonome-gagauzia?fbclid=IwAR0PMWHYPg19bvxEspSd0aQDm-TM2oiFGLPKUGddUsqrFjgG_rsgvjG31ug

https://www.youtube.com/watch?v=3ENvXoxzw50&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3UwZAREYvCVCZPHmzj_D6-y-2u4QKRCyvv9xN_4_zYbTybPGVGi4ZC7TQ