CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Relațiile bilaterale moldo-lituaniene, discutate de șefa statului cu Președinta Parlamentului lituanian și cu Prim-ministra țării

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în această după-amiază, la Vilnius, întrevederi cu Viktorija Čmilytė-Nielsen, Președinta Seimas-ului lituanian, și cu Prim-ministra Ingrida Šimonytė. Discuțiile s-au referit la provocările politice, economice și de securitate cu care se confruntă statele noastre odată cu invazia rusă în Ucraina, la consecințele războiului, dar și la relațiile bilaterale moldo-lituaniene.

La întrevederea cu Viktorija Čmilytė-Nielsen, șefa statului a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a avansa pe calea reformelor și, în acest context, importanța cooperării pe dimensiunea parlamentară dintre țările noastre. Președinta Maia Sandu a menționat că experiența legislativă a Lituaniei ne poate fi de ajutor mai ales acum, când Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE, respectiv trebuie să avanseze în procesul de ajustare a legislației naționale la cea europeană.

În discuția cu șefa Executivului de la Vilnius, Președinta Maia Sandu i-a mulțumit doamnei Ingrida Šimonytė pentru sprijinul constant oferit țării noastre de Lituania, pentru proiectele de dezvoltare, pentru consolidarea democrației și a presei libere, pentru combaterea dezinformării, dar și pentru asigurarea rezilienței energetice și economice a Moldovei. Interlocutoarele și-au exprimat determinarea de a oferi în continuare asistența necesară Ucrainei și refugiaților care vin din țara vecină, și au agreat să extindă cooperarea comercială și economică moldo-lituaniană.