CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șefa statului a participat la evenimentul de redeschidere a monumentului istoric Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

În cadrul vizitei de lucru în raionul Căușeni, Președinta Maia Sandu a participat, astăzi, alături de căușeneni la redeschiderea  monumentului istoric de importanță națională Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Lăcașul, unul dintre cele mai vechi din țară, este un monument unic și a fost restaurat cu finanțare din partea poporului american și contribuția Guvernului nostru. Acesta este cel mai mare proiect de restaurare și conservare a unui monument cultural finanțat de SUA în Republica Moldova. 

Șefa statului a subliniat că în pofida trecutului trist, când biserica a fost transformată de autoritățile sovietice în hambar, o mare parte din frescele  interioare, post-brâncovenești din secolul al XVIII-lea au fost salvate. 

„Este o veste bună pentru noi toți, dar mai ales pentru locuitorii din orașul Căușeni, istoria și identitatea căruia este strâns legată de acest loc. Biserica, devenită muzeu, pune Căușeniul pe harta turistică a țării, dar și a regiunii, mai ales că este singura biserică din țara noastră al cărui interior este în întregime acoperit de picturi”, a menționat Președinta Maia Sandu.

Șefa statului a mai afirmat că asemenea lăcașe unice „ne fac mândri și ne unesc, așa cum uniți au fost în credința în Dumnezeu înaintașii noștri care au ridicat această biserică, noaptea, în ciuda oricăror riscuri”. „Vom continua să păstrăm și să îngrijim tradițiile și monumentele noastre și să le promovăm în toată lumea”, a mai punctat Președinta Maia Sandu.