CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a participat la adunarea solemnă cu prilejul marcării a 24 ani de la crearea Unității Teritorial Autonome Găgăuzia

La invitația bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, și al președintelui Adunării Populare, Vladimir Kîsa, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la adunarea solemnă cu prilejul marcării a 24 ani de la crearea Unității Teritorial Autonome Găgăuzia.

La 23 decembrie 1994 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri). Astfel a fost aplanat unul dintre conflictele interetnice de pe teritoriul Republicii Moldova.

În discursul său adresat locuitorilor Comratului, Igor Dodon le-a mulțumit pentru devotamentul față de menținerea și consolidarea statalității moldovenești. Totodată, șeful statului a subliniat că Moldova poate supraviețui numai în cazul consolidării tuturor etniilor care locuiesc aici.

Președintele țării a reiterat că în 1994 conflictul a fost rezolvat în mare măsură datorită implicării Turciei, care și astăzi acordă o atenție sporită dezvoltării social-economice a regiunii. În context, Igor Dodon a menționat vizita istorică din octombrie curent a Președintelui Erdogan, în cadrul căreia șeful statului turc a fost și la Comrat.

Igor Dodon a constatat cu satisfacție succesele Autonomiei Găgăuze obținute în ultimii ani. ”Sînt ferm convins că în mare măsură este un rezultat al activității și calităților manageriale bune ale doamnei Vlah”, a menționat șeful statului.

La finele evenimentului, Președintele le-a urat locuitorilor Găgăuziei multă sănătate, noi succese, pace și prosperitate!