CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursuri și mesaje

Declarația de presă a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu Președintele Consiliului European, Charles Michel

Stimate Domnule Președinte Charles Michel, bine ați revenit la Chișinău. Dragi cetățeni, Astăzi, am deosebita plăcere de a fi alături de Președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a sublinia angajamentul Republicii Moldova și susținerea Uniunii Europene pentru parcursul european al țării noastre. Integrarea europeană este unicul drum care asigură supraviețuirea Moldovei ca țară liberă și prosperă. Este unica șansă ca moldovenii să trăiască în libertate, în pace și în bunăstare în casa lor.

Discursul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în plenul Parlamentului: În 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene

Domnule Președinte al Parlamentului, Stimați deputați, Dragi cetățeni, În 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene. Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți.

Mesajul Președintei Maia Sandu de Ziua Memoriei și Recunoștinței, cu prilejul comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru

Stimați concetățeni, Dragi veterani, Azi marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. Îi cinstim pe cei care au luptat pentru apărarea independenței țării noastre. Pe cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața pentru a apăra independența și integritatea Moldovei, într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari, care au însoțit-o. Suntem alături de rudele eroilor, de părinții lor îmbătrâniți, de văduvele și copiii care au pierdut oameni dragi în luptele de la Nistru.

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou

Stimată doamnă Președintă Katerina Sakellaropoulou, În primul rând, vă rog să acceptați sincerele mele condoleanțe în legătură cu tragicul accident care s-a întâmplat noaptea trecută în Grecia. Gândurile noastre sunt astăzi alături de Dumneavoastră, de poporul elen și de cei care și-au pierdut oameni apropiați în acest accident. Vă rog pe toți să începem această conferință de presă prin a ține un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident.

Declarație de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Președintele Klaus Iohannis

Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă la București și pentru cuvintele de încurajare! Astăzi, mai mult ca niciodată simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova. Pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european. Știm ca sângele apă nu se face, și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi avem atât de multe proiecte comune!!!

Mesajul Președintei Maia Sandu la depunerea jurământului Guvernului

Stimate domnule Prim-ministru, stimați miniștri, Aveți de administrat treburile țării într-o perioadă foarte dificilă, marcată de multiple crize. Așteptările oamenilor față de dumneavoastră și față de stat, în general, sunt foarte mari. Republica Moldova trebuie nu doar să reziste, ci trebuie să se dezvolte. Responsabilitatea noastră este să protejăm oamenii de crizele care ne afectează țara, dar și să investim în viitor. Sarcina noului Guvern este să ofere siguranță cetățenilor și să pună Republica Moldova pe un făgaș de reconstrucție și dezvoltare, în pofida crizelor.