CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesaj de felicitare adresat Președintelui Republicii Populare Chineze, Xi JINPING

EXCELENŢĂ,

Am deosebita plăcere de a Vă adresa Dumneavoastră personal şi marelui 
popor chinez prieten cele mai calde felicitări, însoțite de urări de sănătate şi prosperitate, cu prilejul sărbătoririi a 71 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze.

Pe parcursul celor aproape trei decenii de relații diplomatice, am constatat 
cu multă satisfacție că dialogul moldo-chinez a devenit tot mai consistent și multidimensional, țările noastre demonstrând constant o similitudine de poziții pe marginea problemelor globale fundamentale ale lumii contemporane, precum și interesul sporit ale ambelor părți în dezvoltarea constantă a relațiilor noastre bilaterale strategice.

Vreau să reiterez interesul profund al Republicii Moldova de a accelera 
cooperarea cu Republica Populară Chineză în diferite domenii și de a contribui la realizarea inițiativelor economice lansate în ultimii ani, în particular ce țin de comerț și investiții. Avansăm spre încheierea unor acorduri importante: de liber schimb și de călătorii fără vize, care ne vor permite să extindem schimburile comerciale, să valorificăm circuitul economic și umanitar în cadrul „Drumului Mătăsii”. În context, Vă exprimăm sincere mulțumiri pentru asistența oferită Republicii Moldova pentru dezvoltarea și realizarea proiectelor social culturale valoroase ‒ elemente importante pentru apropierea graduală a celor două națiuni ale noastre.

Vă asigur că vom aborda și pe viitor în mod deschis și constructiv 
promovarea priorităților de cooperare, alături de orientarea pragmatică spre proiectele menite să răspundă așteptărilor ambelor popoare. Sunt încrezător că Republica Populară Chineză va continua să susţină procesul de modernizare a Republicii Moldova, iar țările noastre vor privi cu încredere spre dezvoltarea unui consistent parteneriat strategic moldo-chinez.

Profit de această ocazie pentru a-mi exprima recunoștința deosebită pentru 
cooperarea autorităților moldovenești și chineze în eforturile de combatere a
COVID-19 și pentru răspunsul prompt al țării Dumneavoastră de a oferi
asistență în sprijinirea sistemului nostru medical.

În speranța unei întâlniri personale în viitorul apropiat, rog să primiţi, 
Excelenţă, asigurarea deosebitei mele consideraţii.