CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, la deschiderea Forumului de afaceri moldo-german

Chișinău, 29 septembrie 2021

Stimate domnule Președinte Steinmeier, onorată aasistență, doamnelor și domnilor,

Vă salut călduros la deschiderea acestui Forum de afaceri moldo-german, care își desfășoară lucrările astăzi la Chișinău. Vizita domnului președinte Steinmeier este foarte importantă pentru noi. Aceste forum este un eveniment important pentru țara noastră. Suntem recunoscători reprezentanților mediului de afaceri din Germania pentru interesul de a vizita Republica Moldova și de a cunoaște mai bine oportunitățile pe care le oferă țara noastră.

După cum cunoașteți, Republica Moldova trece printr-un proces amplu de transformare. Acest proces este rezultatul alegerilor pe care le-au făcut cetățenii Republicii Moldova. Și cetățenii au făcut alegerea pentru un stat funcțional, corect, un stat cu justiție, un stat ce are instituții puternice ca să prevină și să combată corupția, un stat care să creeze oportunități economice, să creeze un mediu de afaceri propice celor care vor să dezvolte afaceri în Republica Moldova. Toate aceste lucruri pe care și le-a asumat guvernarea de la Chișinău vin ca să îmbunătățească standardele de viață ale cetățenilor, vin ca să consolideze procesele democratice din Republica Moldova.

Datorită schimbărilor votate de către cetățenii Republici Moldova, țara noastră a revenit activ pe arena internațională și acest lucru conferă un imbold puternic relațiilor cu țările partenere - Germania este un exemplu elocvent în acest sens. Am reușit să deblocăm asistența externă. Uniunea Europeană, de curând, a anunțat un program de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru țara noastră, pentru următorii doi ani și jumătate. Guvernul, la moment, discută cu instituțiile europene despre sprijinul pentru Republica Moldova pentru următorii cinci ani. În această săptămână, Guvernul de la Chișinău a reluat discuțiile cu FMI în vederea adoptării unui nou program de susținere pentru Republica Moldova. Avem semnale de sprijin din partea partenerilor de dezvoltare pentru programe de reabilitare a infrastructurii, de dezvoltare a comunităților noastre și de susținere a reformelor pe care trebuie să le întreprindem.

În pofida crizei sanitare și a dificultăților cu care ne confruntăm zilnic, lucrăm pentru a aduce în Republica Moldova vremuri mai bune. Iar pentru asta, avem nevoie de dumneavoastră. Avem nevoie de antreprenori onești și vizionari, de investiții transparente, de noi afaceri lansate și dezvoltate în Moldova. Afaceri care să creeze locuri de muncă, care să crească bunăstarea antreprenorilor și angajaților, care să revitalizeze comunitățile noastre. Și pentru că avem nevoie de investitori, de antreprenori, vom avea grijă să asigurăm în țara noastră un climat de afaceri propice, în care relațiile fiscale, juridice și de altă natură cu autoritățile să fie clare, transparente și bine intenționate. Statul Republica Moldova dorește să fie partenerul oamenilor de afaceri, nu gardianul acestora.

Mesajul meu pentru antreprenori și pentru investitori este că vă așteptăm cu drag în Republica Moldova! Și vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca să asigurăm un mediu de afaceri potrivit, un mediu de afaceri care să vă permită să dezvoltați afaceri de succes în Republica Moldova.

Suntem o țară europeană, cu o amplasare avantajoasă, conectată prin acorduri de liber schimb la spațiul european, dar și la spațiul CSI. Vorbim mai multe limbi și avem forță de muncă bine pregătită. Este adevărat că, în ultimii ani, Republica Moldova a fost zguduită de scandaluri de corupție în sistemul bancar, de scandaluri în sistemul judiciar. Dar noua guvernare a făcut un angajament foarte serios pentru a corecta aceste lucruri, pentru a realiza o reformă autentică în justiție și pentru a pune capăt practicilor de corupție. Noua guvernare a făcut angajament să îmbunătățească actul de guvernare în general, să aducă claritate și transparență în relația business-ului cu statul, să consolideze stabilitatea sistemului nostru bancar și să garanteze prin lege protejarea proprietății și investițiilor. Mai mult: votată de oameni cu un mandat clar anticorupție, această nouă guvernare are la dispoziție sprijinul politic necesar pentru ca să implementeze aceste reforme.

Dragi prieteni, Republica Moldova oferă mai multe oportunități pentru mediul de afaceri, pentru dezvoltare și creștere - avem ocazia să le valorificăm în interes comun! Astăzi avem peste 400 de companii cu capital german în industrie, agricultură, tehnologii informaționale și servicii, întreprinderi care au reușit în pofida dificultăților.

Eu vă invit să creștem numărul acestor întreprinderi, eu îi invit pe cei care deja au afaceri în Republica Moldova să-și extindă afacerile, să le crească și să le dezvolte.

Urez succes Forumului de astăzi și sper că discuția va fi productivă și va rezulta în noi parteneriate, care să conducă la afaceri prospere și locuri noi de muncă pentru cetățeni.

Vă mulțumesc!