CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu la evenimentul festiv dedicat Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală

Onorată asistență,

Dragi primari și aleși locali, 

Felicitări cu prilejul zilei profesionale, pe care o sărbătorim pe 1 februarie. Astăzi suntem cu toții aici ca să onorăm munca dumneavoastră, ca să apreciem și să celebrăm eforturile pe care le faceți, fiecare în comunitatea și în regiunea sa, pentru ca oamenii să trăiască mai bine.

Știu cât de grea poate fi această muncă. Lista problemelor dintr-o comunitate este foarte lungă, iar primarii și aleșii locali se pomenesc, zi de zi, în diferite roluri, de salvator, judecător, medic, economist sau psiholog, jurist sau contabil. 

E o meserie care cere creativitate, cere răbdare, cere soluții în afara tiparelor și, cel mai mult, cere multă dragoste de oameni.

Atunci când am fost aleasă președintă, am promis că voi sprijini independența autorităților publice locale și voi sprijini dezvoltarea comunităților și m-am ținut de cuvânt. 

Programul național „Satul European”, lansat în anul 2022, a finanțat până acum aproape 900 de proiecte în peste jumătate din localitățile din Republica Moldova. Rezultatele acestui program se văd cu ochiul liber. 

Este primul program de dezvoltare a comunităților de o asemenea anvergură, prin care s-au alocat deja aproximativ 2 miliarde de lei și de care beneficiază sute de mii de oameni.   

Guvernul a anunțat deja înscrierea pentru următoarea rundă de proiecte pentru anul 2024 și îi îndemn toți primarii și aleșii locali să participe la concurs. 

În acest an, puteți cere finanțare pentru reabilitarea sistemelor de apă și canalizare fără contribuția comunității. Noi vrem ca toți oamenii să aibă condiții bune de viață în localitățile lor. 

Genericul evenimentului de astăzi este „Viitor european - bunăstare locală”. E ceea ce vrem să oferim tuturor concetățenilor noștri. Vrem ca oamenii să simtă, în satele și orașele în care locuiesc schimbările în bine pe care le aduce procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Pentru că aderarea la UE înseamnă pace și condiții bune de viață - mai multe resurse pentru drumuri, canalizare, apeducte, grădinițe, școli și alte nevoi ale comunității. 

Obiectivul nostru comun - al meu ca președintă, al guvernului, al administrației publice centrale, și al dumneavoastră, în calitate de conducători locali - este să transformăm toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oraș, într-o țară europeană, în care oamenii trăiesc în bunăstare și în siguranță. 

În ultimii doi ani, guvernarea a făcut pași mari și hotărâți pe calea integrării europene, iar pentru a accelera procesul și a-l face ireversibil, e nevoie să le demonstrăm încă o dată tuturor că drumul european este alegerea poporului, nu doar a guvernării. 

Aderarea la UE nu este proiectul unei persoane sau a unui partid politic. Aderarea la UE este proiectul generației noastre și fiecare dintre noi are un rol important în realizarea acestui proiect. 

Dumneavoastră, care știți cel mai bine care sunt nevoile comunităților, înțelegeți cel mai bine că avem nevoie de susținere pentru a le dezvolta. 

Dumneavoastră, care realizați proiecte cu ajutorul financiar al partenerilor noștri de dezvoltare, care ați vizitat localități din Uniunea Europeană și ați discutat cu primari de acolo, înțelegeți cel mai bine oportunitățile pe care le va deschide aderarea țării noastre la UE. 

Dumneavoastră înțelegeți cel mai bine că pentru ca localitățile noastre să nu se mai golească de oameni, aceștia să nu mai plece în țări străine, trebuie să aducem Europa la noi acasă. Cât mai curând. 

Și, probabil cel mai important, Dumneavoastră înțelegeți foarte bine că integrarea europeană ne va ajuta să ne păstrăm în continuare pacea și libertatea.  

De aceea contribuția Dvs la referendumul din această toamnă când oamenii vor face o alegere importantă nu doar pentru viața lor, dar și pentru viața copiilor și nepoților lor, pentru soarta țării, este crucială. 

Dragi primari și aleși locali, 

Voi sunteți în prima linie față de nevoile oamenilor din țara noastră. Pe umerii voștri stă îndeplinirea celor mai urgente așteptări - apă la robinet, drumuri bune, transport sigur, școli și grădinițe moderne, sate și orașe amenajate. 

Dar țara noastră are acum, prin intrarea pe făgașul integrării europene, o șansă istorică pentru dezvoltare - și o guvernare care nu doar respectă independența APL, dar este și deschisă în a vă oferi instrumentele necesare pentru a acționa spre binele oamenilor. 

Mă uit cu încredere la dvs. Pentru că știu că vă pasă de oamenii din localitățile dvs, știu că vă pasă de oamenii din țara noastră. Împreună putem construi comunități dezvoltate și unite. Împreună, putem dezvolta o Moldovă europeană, în care oamenii trăiesc bine, în siguranță și cu încredere în ziua de mâine. La mulți ani!