CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu cu prilejul Zilei Naționale a României

Stimate domnule Ambasador Cristian-Leon Țurcanu,

Onorată asistență,

Dragi români și prieteni ai României,

Vă salut cu drag și vă aduc sincere felicitări cu ocazia Zilei Naționale a României, pe care o vom celebra pe 1 decembrie. 

Este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume și să împărtășim de ce iubim România. 

România este iubită aici, în Republica Moldova. Pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Lista e lungă - pentru grădinițe, microbuze școlare, burse studențești, motorină, vaccin, ajutor umanitar, sprijin pentru modernizarea satelor, comunicare mai ușoară cu cei dragi datorită eliminării tarifelor de roaming, pentru susținerea adusă culturii din Republica Moldova și construcției de poduri care ne leagă. Și pentru lumină, într-o perioadă în care rachetele rusești aduc întunericul în regiune.

Însă România este iubită în Republica Moldova pentru mai mult de atât. Pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească. Pentru istoria comună - o istorie a curajului și a luptei pentru libertate. 

Împărtășim același respect față de înaintașii noștri care au câștigat cu sânge libertatea. Și aceeași dorință ca oamenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască demn, în democrație și prosperitate. Să gândească liber. 

Împărtășim și aceleași lecții ale istoriei. Care ne învață unde am greșit și cum putem fi mai puternici. Ne arată că omenia, solidaritatea și înțelepciunea întăresc comunitățile. 

Mai iubim România pentru multe altele. Fiecare o face în felul său și din motivele proprii. Or, iubirea nu se face mai puțină pentru că este diferită, ci se amplifică prin milioanele de oameni și nenumăratele motive.

Astăzi, cu războiul lângă noi, este mai important ca oricând să ne ținem împreună. Împreună să întărim democrația, să combatem propaganda și dezbinarea, să îmbunătățim condițiile de viață ale oamenilor, să le oferim siguranță.

Moldova privește către România cu recunoștință și speranță. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României.

Transmit recunoștința noastră tuturor românilor, Președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și Parlamentului României pentru receptivitatea și promptitudinea cu care răspund la nevoile Republicii Moldova și ale cetățenilor noștri. 

Vă mulțumesc că ne rămâneți aproape. Și mă bucur că în ultimii doi ani relațiile dintre Chișinău și București au devenit și mai puternice.

Și pe o parte, și pe cealaltă parte a Prutului, oamenii își doresc aceleași lucruri - să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Așa ne vom simți cu toții ca acasă, oriunde ne-am afla - la Chișinău sau București, Bălți sau Timișoara, Cahul sau Iași. 

Și pentru că și la Chișinău, și la București, „vorba lungă - sărăcia omului”, voi încheia prin a vă spune, încă o dată, „Mulțumesc!”.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!