CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu la Ziua Națională a Vinului, 2023

Distinși oaspeți,

Dragi cetățeni,

Vinul nostru cucerește lumea! Sloganul acestei ediții a Zilei Naționale a Vinului reflectă una din cele mai bune vești pe care le-a adus 2023 pentru vinificatorii din țara noastră: vinurile, spumantele și divinurile moldovenești sunt tot mai căutate pe întreg mapamondul, încântându-i pe cei care le descoperă gustul și rafinamentul desăvârșit. 

Numai în primele 7 luni ale acestui an, exporturile au crescut cu 34%, iar vinurile noastre au ajuns deja în peste 75 de țări – și am convingerea că producătorii noștri vor reuși, prin muncă, inovație și dăruire, să pătrundă și pe alte piețe. 

Doresc să vă asigur, dragi viticultori și vinificatori, că în acest sens veți beneficia de întreg sprijinul instituțiilor responsabile de promovarea acestei ramuri atât de importante pentru economia noastră - o  ramură care reprezintă 8% din totalul exporturilor.

Aceste cifre nu sunt doar statistici, ci constituie mărturia pasiunii pentru această artă veche, care a trecut testul timpului și al crizelor. 

Astăzi, exportăm de cinci ori mai mult vin în Uniunea Europeană decât în anul 2012, iar strădania vinificatorilor noștri de a răspunde exigențelor unui sector tot mai dinamic a atras atenția consumatorilor și somelierilor din întreaga lume. 

Viticultura și vinificația din Republica Moldova a reușit, așadar, să evolueze și să crească, dar și să rămână fidelă rădăcinilor și tradițiilor noastre. Mă bucur că și astăzi cei mai buni dintre vinificatorii noștri vor fi premiați pentru creațiile lor unice.

Doamnelor și domnilor,

Vă invit pe toți ca în această zi de sărbătoare să descoperim – și să redescoperim – bogăția și diversitatea vinurilor noastre. Salut faptul că la această ediție sunt prezente aproape 100 de vinării – un număr-record – și am convingerea că în anii ce vor urma vor fi încă și mai multe. 

În încheiere, vă îndemn să-i aplaudăm și să-i cinstim, astăzi, pe toți cei care au transformat istoria milenară a vinului moldovenesc într-o veritabilă poveste de succes a zilelor noastre!

Vă doresc petrecere frumoasă! Vinul nostru cucerește lumea!