CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog. Eugenia BOTNARU

(3 ianuarie 1936 – 4 decembrie 2020)

La 4 decembrie 2020 s-a așternut din nou doliul în lumea culturii naționale prin decesul îndrăgitei actrițe de teatru și film Eugenia Botnaru.

Eugenia Botnaru s-a dedicat cu abnegație lumii artelor spectacolului, reușind timp de peste șase decenii să fie una dintre cele mai vibrante prezențe scenice, să inspire noile generații de actori și să insufle publicului spectator o dragoste aparte pentru lumea teatrului.

Eugenia Botnaru a jucat în perioada 1957-1990 sute de spectacole în cadrul Teatrului dramatic „A.S.Pușkin”, ulterior activând în cadrul Teatrului Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă” și în cadrul Studioului „Buciumul”. În perioada de aur a cinematografiei moldovenești, Eugenia Botnaru a fost și o prezență remarcabilă în cadrul Studioului „Moldova-Film”, roluri precum cel al protagonistei din „Singur în fața dragostei” fiind puncte de reper pentru măiestria actoricească feminină.

Eugenia Botnaru a reprezentat un model uman desăvârșit, inclusiv sub aspect pedagogic, o personalitate dedicată artei actoricești și o femeie puternică al cărei nume trebuie să fie înveșnicit în cartea de onoare a neamului.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor din lumea artelor spectacolului și filmului, și tuturor celor care au cunoscut-o și prețuit-o pe Eugenia Botnaru.

Dumnezeu să o odihnească în pace.

Lumină lină, Eugenia Botnaru!


Igor DODON
Președintele Republicii Moldova

Zinaida GRECEANÎI
Președintele Parlamentului Republicii Moldova

Ion CHICU
Prim-ministru al Republicii Moldova

Lilia POGOLȘA
Ministru al Educației, Culturii și Cercetării