CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog ION CIOCANU (18 ianuarie 1940 - 2 iulie 2021)

A plecat dintre noi scriitorul și criticul literar Ion Ciocanu, doctor habilitat în filologie, cercetător științific principal la Sectorul de Literatură Contemporană al Institutului de Filologie „B. P. Hașdeu”.

Ion Ciocanu este una dintre figurile emblematice ale culturii din Republica Moldova. Reputatul lingvist a vegheat asupra implementării principiilor legislației privind funcționarea limbii române pe teritoriul țării, conducând Departamentul de Stat al Limbilor (1993-1994) și Direcția Promovare a Limbii Oficiale și Control asupra Respectării Legislației Lingvistice din cadrul Departamentului Relații Interetnice și Funcționarea Limbilor (1998-2001).

Ne-a lăsat moștenire peste 40 de lucrări de cercetare și publicistică. Pentru activitatea și implicarea sa civică și pentru contribuția la promovarea valorilor neamului, Ion Ciocanu a fost distins cu ordinul „Gloria Muncii” și cu „Ordinul Republicii”.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor pentru care „realitatea în cuvânt și cuvântul în realitate” nu e doar o figură de stil.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!