CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Igor Dodon a participat la conferința ”Federația Rusă și Republica Moldova: 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice”

În anul curent se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Cu acest prilej, Președintele Republicii Moldova Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj de felicitare în adresa conducerii Rusiei și a ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, precum și în adresa tuturor participanților la Conferință.

”Din toată inima ţin să Vă aduc, Dumneavoastră şi întregului popor al Federaţiei Ruse, felicitări cu prilejul împlinirii a 25 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între ţările noastre.

Rusia este principalul nostru partener strategic. Istoria relaţiilor noastre numără nu doar 25 de ani, ci mai multe secole. Ne uneşte o singură credinţă ortodoxă şi mai multe veacuri de istorie comună.

Rusia este garantul reglementării diferendului transnistrean și întreprinde acțiuni de o importanţă majoră în procesul de apropiere a celor două maluri ale Nistrului. Principalul reper în calea reglementării conflictului l-a reprezentat Memorandumul din anul 1997, iniţiat de ilustrul diplomat rus, Evgheni Primakov, în acest an fiind marcat jubileul de 20 de ani al acestui act.

Ne leagă relaţii comerciale strînse. Rusia este principalul furnizor de energie pe teritoriul ţării noastre, principalul importator al producţiei noastre vitivinicole şi a fructelor şi legumelor din Moldova. Pe teritoriul Federaţiei Ruse muncesc peste 500 mii de migranţi muncitori din Republica Moldova.

Rusia este partenerul Moldovei în sfera umanitară, științifică şi cea educaţională. Mii de studenţi din Moldova îşi fac studiile în instituţiile de învăţămînt superior din Federația Rusă.

În cei 25 de ani, relaţiile dintre ţările noastre au cunoscut şi urcuşuri, şi coborîşuri, totuşi, într-un final, am ajuns să ne convingem de lipsa unei alternative pentru parteneriatul strategic între ţările noastre.

În prezent, unii politicieni din Moldova, instigaţi de curatorii săi din străinătate, iar încearcă să ne certe, să semene discordie între popoarele noastre. Ei vor să impună Moldova să facă o alegere – sau Vestul, sau Estul. Dar, aceste intenţii nu se vor solda cu succes.

Majoritatea populaţiei Moldovei se pronunţă ferm pentru menţinerea relaţiilor de prietenie cu Rusia. Este o realitate pe care o confirmă atît  sondajele de opinie, cît şi rezultatul ultimelor alegeri directe ale Preşedintelui Republicii Moldova.

La începutul acestui an, împreună cu Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, am dat startul unui nou capitol în istoria relaţiilor noastre.

În această zi, ţin să mulţumesc în mod special conducerii Rusiei, în frunte cu Preşedintele Vladimir Putin, pentru contribuţia îndelungată la dezvoltarea relaţiilor dintre ţările şi popoarele noastre.

În mod aparte aş dori să adresez cuvinte de mulţumire Preşedintelui Federaţiei Ruse pentru contribuţia la revenirea pe piaţa rusească a celor mai mari producători de vinuri din Moldova, pentru amnistia migraţională pentru migranţii muncitori moldoveni şi pentru asistenţă în acordarea Republicii Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.  

 

Îmi exprim recunoştinţa Guvernului Rusiei în frunte cu Dmitri Medvedev, conducerii şi deputaţilor Adunării Federale a Rusiei pentru paşii constructivi în consolidarea relaţiilor bilaterale.

 

Totodată, ţin să-mi exprim recunoştinţa faţă de Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Farit Mukhametshin şi întregului efectiv al misiunii diplomatice a Rusiei în ţara noastră.

 

Avem multe de realizat întru prosperarea popoarelor noastre. Cred că relaţiile moldo-ruse vor continua să se consolideze. Vom merge tot înainte.