CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Timofti a participat la inaugurarea fabricii de Producere a peleților din Biomasă din satul Pașcani, Criuleni

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat, astăzi, 30 iulie, la o ceremonie de inaugurare a unei fabrici de producere a peleților din biomasă, desfășurată la Institutul de Fitotehnie “Porumbeni” din satul Pașcani, raionul Criuleni.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul guvernului Japoniei, prin intermediul programului de asistență pentru fermierii neprivilegiați, 2 KR.

Șeful statului a ținut un discurs la această manifestare, declarând, printre altele, că programul 2 KR, de la cărui lansare s-au împlinit 15 ani, este unul dintre cele mai de succes și eficiente programe care s-au derulat în țara noastră.

„Acum 15 ani, într-o perioadă grea pentru agricultura noastră, am cumpărat, din fonduri oferite cu generozitate de partenerii noștri niponi, tractoare, combine, stropitori, instalații pentru irigare, diverse alte utilaje agricole, cu ajutorul cărora agricultura noastră a fost repusă pe făgașul performanței. Până în prezent Guvernul japonez a acordat finanțare, prin 11 granturi, în valoare totală de peste 37 de milioane de dolari”, a declarat președintele Timofti.

Referindu-se la fabrică de producere a peleților din biomasă, șeful statului a spus că aceasta va asigura cu combustibil solid din biomasă 25 de grădinițe, gimnazii și licee care sunt dotate cu cazane moderne japoneze. „Pe lângă faptul că îmbunătățește condițiile de studiu, lucru și de trai în comunitățile rurale, acest proiect arată un lucru important, și anume că putem găsi soluții energetice alternative, chiar mai ieftine și ecologice.”

Președintele Timofti i-a mulțumit Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova cu sediul la Kiev (Ucraina), Excelenței Sale, Shigeki Sumi, pentru sprijinul oferit de Japonia țării noastre, și i-a înmânat o scrisoare de mulțumire în acest sens, adresată Guvernului Japoniei.

La rândul său, ambasadorul Shigeki Sumi s-a declarat mulțumit de succesul proiectului 2 KR și a declarat că Japonia va rămâne un partener fidel al Republicii Moldova și va susține proiectele eficiente și investițiile în țara noastră.